Viyana

VİYANA

Avusturya’nın başkenti olan Viyana aynı zamanda ülkenin en büyük şehridir. Nüfusu 1.705,000 kişidir. Oldukça kalabalık olana bu şehir Avrupa birliğinin en büyük 10. Şehridir. OPEC, AGİT, IAEA gibi kuruluşlar Viyana’da bulunmaktadır. 1. Dünya Savaşı sonrasında büyük kayıplar veren şehirde nüfus sayısı azalmış ve şehir en büyük dördüncü dünya kenti olma özelliğini kaybetmiştir. Habsburg Hanedanı’nın yerleşim yeri olan Viyana, hanedan ülkede bulunduğu yıllar boyunca Avrupa’da kültürel ve politik açıdan en büyük merkezlerden biriydi. Birçok imparatorluğa başkent olmuş olan bu şehir mimari yapısı ve kültürel özellikleri ile oldukça güzel şehirlerden biridir. Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Schönbrunn Sarayı ve Eski Kent merkezi hanedan zamanından kalan eserlerdendir. Viyana coğrafi konumu dolayısı ile tarihi boyunca birçok kez kuşatma altında kalmıştır. Aynı zamanda coğrafi konumunun etkisi ile oldukça iyi gelişen şehirlerden biri olmuştur. Viyana, Doğu-batı ve kuzey-güney doğrultularında yer alan eski ticaret yollarının buluştuğu noktada kurulmuştur.

Viyana’nın Turistik Mekanları

Schönbrunn Sarayı

1400 oda ve çok sayıdaki bahçeleri ile ünlü olan bu saray, şehrin batısında yer almaktadır. Turistler içeresinde yer alan “Coach and Carriage Museum”da gezinti yaparken, saraya ait parkta piknik yapma fırsatı bulunmaktadır.

Hofburg

1918 yılına kadar hanedana ait olan bu saray günümüzde müzeye dönüştürülmüştür. İmparatorluğun sarayı olmasının yanı sıra uzunca bir süre de Cumhurbaşkanlığı Köşkü olarak görev almıştır.

Viyana tarihi ve kültürel açıdan oldukça gelişmiş bir şehirdir. Dolayısı ile oldukça fazla sayıda müzeye ve tarihi mekana ev sahipliği yapmaktadır. Bunlardan başlıca olanları şunlardır; Belvedere Sarayı, Aziz Stephan Katedrali, Opera Binası, KunsthistorischesMuseum, Karl Kilisesi, Secession, Prater, Hundertwasser Evi, Augarten, Schwarzenberg Sarayı, SanktMarx Mezarlığı, Arsenal Müzesi, Stadtpark, Theater an der Wien, HausdesMeeres, Raimund Tiyatrosu, Museumsquartier, Volkstheater, Theater in der Josefstadt, Votiv Kilisesi, Volksoper, Liechtenstein Sarayı, Zentralfriedhof, Gasometer, Friedhof der Namenlosen, SchlossNeuwaldegg ve Schwarzenberpark.

Viyana’yı ziyarete giden Türklerin yemek yiyebilecekleri ve hoşça vakit geçirebilecekleri oldukça fazla mekan bulunmaktadır. Bunların en güzel olanları şunlardır;

Alt Wien: Gece 2’ye kadar açık olan mekan oldukça rağbet gören bir mekandır. 1, Backerstrasse 9 adresinde yer almaktadır.

Berg: Gece 1’e kadar hizmet veren bu kafe yiyeceklerinin lezzeti ile meşhurdur. 9, Berggasse 8 adresinde yer almaktadır.

Demel: Viyana’nın bilinen en ünlü kafelerinden biri olan bu mekatn 1, Kohlmarkt 14 adresinde bulunmaktadır.

Drechsler: Sabah 4’e kadar açık olan bu yer Pazar günleri kapalıdır. 6, Linke Wienzeile 22 adresinde yer almaktadır.

Figlmüller: Şinitzelleri ile ünlü olan bu restoran Stepansplatz’a oldukça yakındır. 2 şubesi bulunmaktadır. Wollzeile 5 adresinde ve Backer Street 6 adresinde olmak üzere.

Hotel Sacher: Opera Binası’nın karşısında yer alan bu mekân, turistler ve sanatçıların sıkça ziyaret ettikleri mekânlardandır. “SacherTorte” adında ünlü tatlıları ile meşhur olmuşlardır.

Kaseparadies: 16 Brunnenmarkt adresinde yer alan bu mekân peynirleri ve kahveleri ile meşhurdur. Aynı zamanda Türk pastane ürünlerini özleyenler bu mekânda bulabilirler.

Viyana’da Ulaşım

Viyana havaalanı şehir merkezine yalnızca 20 km uzaklıkta yer almaktadır. Havaalanı’ndan şehir merkezine düzenlenen shuttle seferleri ile (30 dk. da bir düzenlenmektedir.) transfer sağlanabileceği gibi S-bahn treniyle de şehir merkezine gidebilirsiniz. Viyana raylı sistemler konusunda oldukça gelişmiş bir şehirdir. U simgesi ile şehir içerisinde rastlayacağınız 5 metro hattı bulunmaktadır. 90’dan fazla otobüs hattı halka hizmet vermektedir. Cuma ve cumartesi günleri metro 24 saat açık hizmet vermektedir. Ulaşımda kullanılan biletler tek kullanımlık veya saat süreli olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu biletlere metro ve banliyö istasyonları ile otomatlardan ulaşılabilir. Seyahat sırasında bilet ibrazı zorunludur.